Nutričné látky pre žiarivé a zdravé nechty

 

V dnešnom uponáhľanom svete nám často uniká sledovanie, či naša strava obsahuje všetky potrebné živiny. Následkom toho môže byť oslabenie nášho organizmu vrátane nechtov, ktoré nám môžu začať lámať a štiepiť sa. Preto sme sa rozhodli venovať pozornosť nutričným látkam, ktoré môžu chýbať ľuďom trpiacim nekvalitnými nechtami.

1. Biotín (Vitamín B7)

Biotín, známy aj ako vitamín B7, je jednou z najdôležitejších živín pre zdravé nechty. Je zodpovedný za posilnenie nechtových platničiek a podporuje ich rast. Ak vám chýba biotín, môžete si všimnúť, že vaše nechty sú krehké a lámavé. Biotín sa nachádza v potravinách, ako sú vajcia, orechy, avokádo, losos a sladké zemiaky. Ak však máte nedostatok biotínu, môže byť vhodné užívať aj doplnok stravy.

2. Železo

Železo je ďalšou dôležitou látkou, ktorá môže ovplyvniť zdravie našich nechtov. Nedostatok železa môže spôsobiť krehkosť a lámavosť nechtov. Okrem toho môžu byť vaše nechty sklonené k blednutiu a mať záhadné výrastky. Zabezpečte si dostatočný prísun železa konzumáciou potravín, ako sú mäso, fazuľa, špenát a orechy.

3. Zinok

Zinok je esenciálny pre rast a opravu tkanív, vrátane nechtových platničiek. Ak trpíte nedostatkom zinku, vaše nechty môžu byť krehké, praskavé a môžu sa aj výrazne spomaliť v raste. Obsah zinku môžete zvýšiť konzumáciou potravín, ako sú hovädzie mäso, morské plody, strukoviny a otruby.

4. Vitamín C

Vitamín C je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami, ktoré podporujú zdravie tkanív. Ak trpíte nedostatkom tohto vitamínu, vaše nechty môžu byť krehké a náchylné na rozštiepenie. Konzumujte potraviny bohaté na vitamín C, ako sú citrusové plody, brokolica, červená paprika a jahody, aby ste svojmu organizmu poskytli dostatok tohto dôležitého vitamínu.

5. Proteíny

Proteíny sú základné stavebné bloky nášho tela a sú nevyhnutné pre rast a opravu buniek vrátane nechtových platničiek. Ak vaša strava obsahuje nedostatok bielkovín, môže to mať vplyv na štruktúru a pevnosť vašich nechtov. Zahrňte do svojho jedálnička potraviny bohaté na bielkoviny, ako sú mäso, ryby, vajcia, orechy a mliečne výrobky.

Starostlivosť o svoje nechty je viac ako len estetická záležitosť. Zdravé a silné nechty nám poskytujú pohodlie a sebavedomie. Ak trpíte problémami s nechtami, je možné, že vám chýba jedna alebo viac uvedených živín. Snažte sa zahrnúť tieto potraviny do svojho jedálnička a ak máte podozrenie na nedostatok živín, konzultujte so svojím lekárom, ktorý vám môže odporučiť aj vhodné doplnky stravy.

Zbavte sa problémov so svojimi nechtami a nechajte ich zdravo zažiariť!

Viete ktorý minerál je kľúčovým spoluhráčom pre vše zdravé nechty?

Prečítajte si náš článok Zinok: Kľúčový spoluhráč vašich zdravých nechtov

Kľúčový spoluhráč vašich zdravých nechtov link