Grilujte správne, potešte brucho

 

Jarné slnko nám konečne ukázalo svoju prívetivejšiu tvár a príjemné dni vonku lákajú každého z nás do prírody. Je to obdobie, keď sa s radosťou vraciame k jednému z najobľúbenejších rituálov našej kultúry - grilovaniu. Čas grilovačiek začína a s ním prichádza atmosféra radosti, pohody a nezabudnuteľných zážitkov.

Už len samotná príprava grilovačky je potešením. Výber toho čo budeme grilovať je ako malé dobrodružstvo, ktoré nás prenesie do sveta chutí a vôní. Či už sú to šťavnaté steaky, čerstvé ryby alebo obľúbené zeleninové špízy, možnosti sú nekonečné a fantázii sa medze nekladú.

No a potom prichádza ten okamih, ktorý nás teší snáď najviac - stretávanie sa s rodinou a priateľmi. Grilovačka je skvelou príležitosťou na spoločné trávenie času, zdieľanie smiechu a vytváranie nezabudnuteľných spomienok. Je to čas, keď zabúdame na každodenné starosti a naplno si užívame prítomný okamih.

Avšak, ako pri každej radostnej aktivite, aj pri grilovaní je dôležité pamätať na zdravý rozum. Pozor na prílišné množstvo alkoholu (o jeho škodlivosti si môžete prečítať v našom článku - Kým sa dvakrát napijete: Odhalenie skrytých účinkov alkoholu na vaše zdravie) alebo nadmerné prejedanie sa, čo môže ovplyvniť našu pohodu aj zdravie. Našťastie existujú pomocníci, ktorí nám môžu pomôcť udržať naše telo v rovnováhe aj počas grilovačky. Symbiotiká alebo probiotiká sú skvelým spôsobom, ako podporiť trávenie a udržať naše telo v optimálnej kondícii. Zabezpečia, aby sme si mohli vychutnať všetky lahôdky bez obáv z neskorších tráviacich ťažkostí.

 

A teraz k tomu najdôležitejšiemu

Chuť prírody na tanieri: Skvelý recept na dokonalé grilovanie 

 

Grilované zeleninové špízy s medovo-sojovým dresingom

 

Ingrediencie:

2 papriky (červená, žltá alebo zelená), nakrájané na kocky

1 cuketa, nakrájaná na plátky

1 cibuľa, nakrájaná na hrubé kúsky

1 baklažán, nakrájaný na plátky

10 cherry paradajok

10 malých hríbov (napr. šampiňóny)

 

Dresing:

2 lyžice medu

2 lyžice sójovej omáčky

2 lyžice olivového oleja

2 strúčiky cesnaku, nasekaného

Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Drevené špajdle (na napichnutie zeleniny)

 

Postup:

Gril rozpáľte na strednú teplotu. Na drevené špajdle postupne napichnite kúsky papriky, cukety, cibule, baklažánu, cherry paradajok a hríbov tak, aby sa na každej špajli nachádzala pestrofarebná kombinácia zeleniny.

Pripravte dresing:

V malej miske zmiešajte med, sójovú omáčku, olivový olej, nasekaný cesnak, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Grilujeme:

Keď sú špajdle s napichnutou zeleninou pripravené, pomocou štetca naneste dresing na každú špajdľu zo všetkých strán. Položte špajdle s marinovanou zeleninou na rozpálený gril a grilujte asi 10-15 minút, občas obracajte, kým zelenina nie je pekne mäkká a nezíska jemnú grilovanú chuť. Keď sú špízy hotové, preložte ich na servírovací tanier a pokvapkajte zvyšným dresingom. Podávajte ešte teplé ako prílohu alebo hlavné jedlo.

 

Tento recept je nielen lahodný, zdravý, ale aj jednoduchý na prípravu. Ak by ste ním nepresvedčili zarytých mäsožrútov, môžete im pripraviť alternatívu s kúskami kuracieho mäsa. Užite si chuť prírody na tanieri a nezabudnite si túto pochúťku vychutnať pri ďalšej grilovačke v prírode!

 

Takže čo na to poviete? Čas grilovačiek začína a s ním prichádza množstvo príležitostí na príjemne strávený čas vonku, nezabudnuteľné zážitky a vynikajúce chute. Keď si doprajete symbiotiká alebo prebiotiká pred grilovačkou, váš žalúdok bude tak spokojný, že by si pokojne zahral na gitare pri táboráku. Nebudete mať žiadne starosti s trávením, takže si môžete naplno užiť všetky dobroty z grilu. Tak si to užite a nezabudnite zdieľať tento článok so všetkými, ktorí majú radi grilovanie rovnako ako vy!

Otočte svoj postoj k životu. Ostatné je už len doplnok.