Chelátový Zinok: Vyššia vstrebateľnosť a účinnosť

 

V minulom článku (Zinok: Kľúčový spoluhráč vašich zdravých nechtov) sme sa venovali dôležitosti zinku ako minerálu a rôznym dostupným formám zinku. Teraz sa zameriame na jednu z týchto foriem - chelátový zinok. Chelátový zinok je forma zinku, ktorá sa vyznačuje vyššou vstrebateľnosťou a účinnosťou v porovnaní s inými formami. V tomto článku sa dozviete, aké výhody má chelátová forma zinku oproti iným.

Čo je chelácia?

Chelácia je chemický proces, kedy sa minerál alebo stopový prvok viaže na organickú molekulu, známu ako chelátová látka. Táto chelátová látka tvorí stabilný a rozpustný komplex so zinkom alebo iným minerálom. Tento komplex je rozpustný vo vode, vďaka čomu môže byť vo výsledku mimoriadne ľahko absorbovaný telom.

Výhody chelátového zinku:

1. Zlepšená vstrebateľnosť:

Chelátový zinok má lepšiu vstrebateľnosť v porovnaní s niektorými inými formami zinku. Chelácia umožňuje zinku lepšie prekonať prekážky, ktoré by mohli ovplyvniť jeho absorpciu v tráviacom trakte.

2. Menej nežiaducich účinkov:

Zinok môže spôsobiť niektorým ľuďom nežiaduce vedľajšie účinky, ako sú nauzea, zvracanie alebo nepríjemný pocit v žalúdku. Chelátový zinok sa často považuje za lepšiu voľbu pre tých, ktorí majú citlivé tráviace systémy, pretože chelátová forma môže minimalizovať riziko týchto nežiaducich účinkov. 

3. Stabilnosť a biologická dostupnosť:

Chelátový zinok je stabilný vo vode, čo znamená, že je odolnejší voči vplyvom prostredia. Jeho biologická dostupnosť je zvyčajne vyššia, pretože chelácia zabezpečuje lepšie prenosné mechanizmy pre zinok do organizmu.

4. Podpora imunitného systému:

Vďaka zvýšenej vstrebateľnosti a účinnosti môže chelátový zinok účinnejšie podporovať imunitný systém a pomáhať bojovať proti infekciám a zápalovým procesom.

5. Podpora zdravia kože a vlasov:

Chelátový zinok môže prispieť k zlepšeniu zdravia kože, vlasov a nechtov, čím môže zlepšiť celkový vzhľad.

Je dôležité poznamenať, že aj keď chelátový zinok má mnoho výhod, každý organizmus je iný a môže reagovať odlišne na rôzne formy zinku. Preto sa odporúča konzultovať so svojím lekárom alebo nutričným odborníkom pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov stravy.

Chelátový zinok je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú vyššiu vstrebateľnosť a účinnosť tohto dôležitého minerálu. Vďaka chelácii je zinok lepšie absorbovateľný v tele a môže ponúknuť mnoho zdravotných výhod. Nezabudnite však, že strava je stále dôležitým zdrojom živín, a je dôležité sa sústrediť na pestrosť a vyváženosť svojho jedálnička.

Otočte svoj postoj ku zdraviu svojich nechtov a objednajte si chelátový zinok s najvyššou vstrebateľnosťou! 

zinok do článku