Ako otočiť svoj pohľad na zdravie? Využite jesennú rovnodennosť.

 

Naozaj dávate pozor na svoje zdravie, ale niekedy sa všetko zdá byť také zložité a náročné, že zabudnete, čo je naozaj dôležité. Teraz je čas, kedy môžete otočiť pohľad na svoje zdravie a urobiť niečo pre seba. Jesenná rovnodennosť vám ponúka príležitosť, aby ste začali konať. Tu sú niektoré myšlienky, ako na to.

Zdravé stravovanie

Je to ideálny čas na prehodnotenie svojho jedálnička. Vyberte si čerstvé, sezónne ovocie a zeleninu, ktoré jesenná doba ponúka. Začnite pripravovať domáce polievky a jedlá s čerstvými surovinami. Vaše telo vám za to poďakuje tým, že vám poskytne potrebnú energiu na prekonanie chladných dní.

Pohyb v prírode

Jesenná príroda je úžasná a je škoda, ak ju nevyužijete. Skúste ísť na prechádzku do lesa, turistiku do hôr alebo si zabehajte v parku. Uvidíte tak v priamom prenose ako sa príroda mení a predvádza širokú paletu jesenných farieb. Táto prírodná krása môže pomôcť zmierniť stres a posilniť vašu pohodu.

Meditácia a relaxácia

Znížte stres meditáciou, cvičením jogy alebo sa naučte relaxačné cvičenia. Zvýšte svoju duševnú pohodu a pozrite sa na jesennú rovnodennosť ako na čas pre seba, na oddych a obnovenie energie.

Vitamíny a doplnky

Je to obdobie, kedy sa imunitný systém môže ocitnúť pod náporom rôznych vírusov a baktérií. Preto nezabudnite na pravidelné užívanie vitamínov a minerálov, ktoré môžu posilniť vaše zdravie.

Spoločenské kontakty

Jesenná rovnodennosť môže byť tiež príležitosťou na posilnenie vašich sociálnych väzieb. Pozvite priateľov na prechádzku alebo piknik v prírode. Spoločnosť blízkych ľudí môže mať pozitívny vplyv na váš emocionálny stav.

Zbavte sa zlých návykov

Ak máte nejaké zlé návyky, ako je fajčenie alebo nadmerná konzumácia alkoholu, je čas na ich opustenie. Vymeňte zlozvyky za dobrozvyky. Namiesto cigarety si dajte 5 minútové cvičenie. Namiesto poháriku zjedzte 1 jablko denne. Jesenná rovnodennosť môže byť symbolickou štartovou čiarou nového začiatku.

Nastavenie cieľov

Stanovte si zdravotné ciele, ktoré chcete dosiahnuť do konca jesene. Môže ísť o chudnutie, zlepšenie fyzickej kondície alebo získanie nových zdravých návykov. S krátkymi, jasne definovanými cieľmi budete mať lepšiu motiváciu a výsledky prídu skôr.

Pravidelné kontroly

Nezabudnite na pravidelné lekárske prehliadky a testy. Je to dôležité pre prevenciu a skorú diagnostiku chorôb. 

Svetelná terapia

S krátkymi dňami môže dôjsť k sezónnemu depresívnemu syndrómu. Ak sa cítite smutní alebo podráždení, môžete zvážiť použitie svetelnej terapie prípadne konzultovať svoj stav so špecialistom.

Jesenná rovnodennosť je viac než len astronomický jav; je to príležitosť na otočenie pohľadu na svoje zdravie a začatie nového, zdravšieho životného štýlu. Nezabudnite, že vaše zdravie je vaša najväčšia hodnota, a teraz máte šancu ju posilniť.

Chcete sa dozvedieť aké výživové doplnky sú vhodné na zlepšenie vášho zdravia?

Prečítajte si nasledujúci článok: 7 výživových doplnkov pre zlepšenie zdravia počas jesene.

7 výživových doplnkov pre zlepšenie zdravia počas jesene FB link