7 výživových doplnkov pre zlepšenie zdravia počas jesene.

 

V jesenných mesiacoch je dôležité venovať osobitnú pozornosť svojmu zdraviu a imunitnému systému, pretože zmeny počasia a sezónne ochorenia môžu byť náročné na organizmus. Jedným zo spôsobov, ako podporiť svoje zdravie, je správna voľba výživových doplnkov. Prinášame vám prehľad najvhodnejších doplnkov na zlepšenie zdravia počas jesene.

1. Vitamín C

Tento vitamín je známy svojimi imunitnými vlastnosťami. Počas jesene je špeciálne dôležitý, pretože pomáha organizmu bojovať proti prechladnutiu a chrípke. Doprajte si vitamín C v lipozomálnej forme alebo prírodným spôsobom cez konzumáciu citrusových plodov, brokolice a papriky.

2. Vitamín D

Kvôli kratším a menej slnečným dňom môže dochádzať k nedostatku vitamínu D. Tento vitamín je dôležitý pre silné kosti a imunitný systém. Preto je vhodné dopĺňať ho formou kapsúl s postupným uvoľňovaním.

3. Vitamín A

Pre zdravú pokožku a sliznice, ktoré sú prvou obrannou bránou pred patogénmi, je dôležitým spojencom práve vitamín A. Je obsiahnutý v potravinách, ako sú mrkva, sladký zemiak a špenát.

4. Probiotiká a Synbiotiká

Zdravá črevná mikroflóra je kľúčom k dobrej imunitnej odpovedi. Probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami v čreve. Vyberte si kvalitné probiotiká alebo synbiotiká, ktoré obsahujú rôzne druhy prospešných baktérií.

5. Zinok

Minerál, ktorý hrá dôležitú úlohu pri podpore imunitného systému a hojení tkanív, to je zinok. Môžete ho nájsť vo forme výživových doplnkov alebo prírodných zdrojov, ako sú orechy, hovädzina a fazuľa.

6. Echinacea

Rastlinné doplnky s obsahom Echinacei purpurovej (lat. Echinacea purpurea) sú známe svojimi protizápalovými a imunitnými účinkami. Môžu pomôcť zmierniť príznaky nachladnutia a chrípky a pomáhajú rýchlejšie sa zotaviť.

7. Omega 3

Omega 3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky a môžu pomôcť udržiavať zdravú srdcovú a mozgovú funkciu. Môžete ich získať z rybieho oleja alebo doplnkov z rýb.

Nezabudnite, že výživové doplnky by nemali nahrádzať pestrú stravu. Je dôležité mať vyváženú a zdravú stravu ako základ vášho stravovacieho režimu a výživové doplnky by mali slúžiť ako podpora. Pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov sa vždy poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste sa uistili, že sú pre vás vhodné a bezpečné.

Váš imunitný systém si zaslúži vašu starostlivosť, a správnym výberom výživových doplnkov môžete prispieť k udržaniu svojho zdravia v optimálnom stave počas celej jesene. Pamätajte, že vaše zdravie je vaším najväčším bohatstvom, a investovanie do neho je vždy dobrým rozhodnutím.

Otočte svoj postoj ku zdraviu. Ostatné je už len doplnok.