10 výživových doplnkov pre dobrú náladu a pozitívnu myseľ

 

Vážení čitatelia,

dnes sa pustíme do fascinujúcej oblasti, ktorá sa týka vášho vlastného vnútorného sveta: ako výživové doplnky môžu podporiť váš pozitívny pohľad na svet. Vieme, že vaše fyzické zdravie má hlboký vplyv na vaše duševné blaho. Preto sme pre vás pripravili zoznam výživových doplnkov, ktoré môžu pomôcť posilniť vašu náladu a podporiť pozitívne myslenie.

Omega 3 

Omega 3 obsahujú mastné kyseliny. Tieto zázračné kyseliny sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na mozog a náladu. Pochádzajú z rýb olejných druhov, ako sú losos, makrela, tuniak, treska, sardinky a iné druhy rýb. Zaradením do jedálnička sa môžu stať vašimi partnermi na ceste k pozitívnemu mysleniu.

Vitamín D

Nazývaný aj "slnečný vitamín" má významný vplyv na regulačné procesy v mozgu. Ak nemáte dostatok slnečného žiarenia, môže byť dobrým nápadom začleniť do svojej stravy potraviny bohaté na vitamín D alebo si zakúpiť prípravky tohto vitamínu.

Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B, známe aj ako B-Complex, majú schopnosť podporiť správnu funkciu nervového systému. Zlepšujú náladu a znižujú úroveň stresu. Prírodnými zdrojmi B vitamínov sú napríklad otruby, orechy, semená a listová zelenina.

Vitamín C

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť mozog pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Oxidatívny stres môže byť spojený s depresiou a inými psychickými poruchami. Vitamín C je dôležitý aj pre produkciu niektorých neurotransmiterov, napríklad noradrenalínu, ktorý hrá úlohu pri regulácii nálady a stresu.

Magnézium

Tento minerál hrá kľúčovú úlohu v regulačných procesoch nášho nervového systému. Nedostatok magnézia môže viesť k úzkosti a zlým náladám. Doprajte si ho z potravín ako avokádo, orechy, semená a banány, alebo si môžete zakúpiť aj prípravky s obsahom magnézia.

Synbiotiká a probiotiká

Občas sa hovorí, že črevo je "druhý mozog". Zdravie vášho trávenia môže ovplyvniť váš mozog a náladu. Synbiotiká a probiotiká podporujú rovnováhu v črevnom mikrobióme. Ovplyvňujú aj produkciu niektorých neurotransmiterov, čo môže mať pozitívny vplyv na vašu náladu a duševné zdravie.

Aminokyselina L-theanín

L-theanín je prírodná aminokyselina, ktorá sa nachádza v zelenom čaji. Zlepšuje psychické zdravie a podporuje pozitívne myslenie. Má schopnosť znižovať úzkosť, zlepšovať pozornosť a podporovať relaxáciu. Vďaka tomu je vhodný pre ľudí, ktorí hľadajú prírodný spôsob, ako zvýšiť svoju psychickú pohodu.

Aminokyselina tryptofán

Táto aminokyselina je prekurzorom hormónu serotonínu, ktorý ovplyvňuje náladu a pocit šťastia. Nachádza sa najmä v proteínovej strave ako sú hydina, mliečne výrobky, vajcia a morské plody.

Ashwagandha (indický ženšen)

Je bylinka s dlhou históriou v tradičnej ájurvédskej medicíne. Táto rastlina je známa svojím adaptogénnym účinkom, čo znamená, že pomáha organizmu lepšie zvládať stres. Vďaka tomu pomáha telu znížiť úzkosť, zlepšiť náladu a psychickú pohodu.

Rhodiola Rosea (rozchodnica ružová)

Ďalšia adaptogénna bylinka, ktorá sa radí k rastlinným stimulátorom  harmonizátorom. Podporuje a harmonizuje vylučovanie neurotransmiterov, čo sú látky zisťujúce proces nervových vzruchov, a priaznivo tak ovplyvňuje náladu, duševnú rovnováhu a emocionálnu stabilitu.

Určite viete, že každý organizmus je jedinečný, a preto je dôležité konzultovať užívanie výživových doplnkov so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu. Výživové doplnky by mali byť len jedným z krokov na ceste k pozitívnemu mysleniu, ktorú si postavíte. Pamätajte, že správny prístup k strave, pohybu a duševnému zdraviu môže vytvoriť harmóniu, ktorá vám pomôže dosiahnuť rovnováhu a pozitívny pohľad na svet.

Otočte svoj postoj ku zdraviu. Ostatné je už len doplnok.