ZIMA: Vaša príležitosť pre posilnenie organizmu

Zima sa blíži so svojím chladným nádychom a krátkymi dňami, no to neznamená, že sa musíme vzdať svojej energie a pohody. Naopak, toto obdobie môže byť pre vás príležitosťou na posilnenie vášho tela a duše. Ako? Prinášame vám zimného sprievodcu starostlivosti o zdravie, ktorý je plný tipov a trikov, ako sa cítiť skvele a vyrovnane aj v tejto chladnejšej sezóne.

Zimné výzvy a ako im čeliť

Dlhé noci a chladné dni

S krátkymi dňami a dlhými nocami prichádza aj výzva udržať pozitívnu náladu. "Zimné blues" nemá šancu, keď sa pustíte do tajomstiev udržania sviežej energie a radosti aj v tých najkratších zimných dňoch.

Zvýšená náchylnosť k chorobám

Chladné počasie je spojené s oslabeným imunitným systémom. Ale nebojte sa, existujú spôsoby, ako mu pomôcť. Zdravé stravovanie, pravidelný pohyb a dostatok odpočinku môžu byť vašim kľúčom k odvráteniu nachladnutí a chrípky.

Zmeny v stravovaní

Sezónne zmeny v dostupnosti ovocia a zeleniny vás nemusia zneistiť. Skúste nové recepty a doprajte si farebný tanier plný vitamínov a minerálov. Vaše telo vám za to poďakuje.

Menej pohybu

Chladné počasie nie je výhovorkou pre nečinnosť. Vytvorte si doma malú fitnes zónu, objavte radostné stránky indoor cvičenia a udržujte svoje telo v pohybe aj v najchladnejších dňoch.

Stres a úzkosť

S prípravami na sviatky môže prísť aj stres. Zistite, ako zvládať stres a úzkosť prostredníctvom jednoduchých techník relaxácie. Meditácia a joga môžu byť vašimi vernými spoločníkmi aj v najrušnejších obdobiach.

Zimná starostlivosť o seba: Aktívne tipy na zdravý životný štýl

Pohyb v prírode

Zima je časom, kedy môžete objaviť krásu zasnežených lesov a aktívnym spôsobom sa udržiavať fit. Bežky, prechádzky a jazda na lyžiach, snowboarde či sánkach – možností je mnoho.

Meditácia a relaxácia

Vytvorte si doma malý relaxačný kútik a uvoľnite sa. S tichom zimy môžete objaviť pokoj vnútri seba.

Spoločenské kontakty

Nechajte zimu, aby bola obdobím spoločných zážitkov. Piknik na svahu, stavba snehuliaka alebo výlet na korčuliach s priateľmi – to je recept na skvelý deň.

Zbavte sa zlých návykov

Nový rok, nový začiatok. Zvážte, či by nebolo čas opustiť zlé návyky. Skúste nové, zdravé alternatívy a sledujte, ako vaše telo reaguje pozitívne.

Nastavenie cieľov

Stanovte si zdravotné ciele na zimné obdobie. Fyzická aktivita, stravovanie, či duševné zdravie – každý malý krok vedie k lepšiemu životu.

Pravidelné kontroly

Zdravie nečaká. Pravidelné návštevy lekára, preventívne vyšetrenia – starajte sa o seba, aj v zimných mesiacoch.

Svetelná terapia

Ak vás unavujú krátke dni, vyskúšajte svetelnú terapiu. Dostatok svetla môže niesť pozitívnu energiu a zlepšiť váš duševný stav.

Zimné dobroty: Vitamíny a doplnky pre vaše zdravie

 

Ako správne dopĺňať svoju stravu a posilniť imunitný systém v zimných mesiacoch? Pozrime sa na to:

Vitamín C

Nesmrteľný bojovník proti prechladnutiu a chrípke - vitamín C. Okrem tradičných foriem ho môžete získať aj v lipozomálnej forme, ktorá je zárukou vysokej vstrebateľnosti alebo prirodzeným spôsobom konzumáciou citrusových plodov, brokolice a papriky.

Vitamín D

Podporuje silné kosti a imunitný systém, čo môže byť v zimných mesiacoch kľúčové. Prirodzeným zdrojom je slnko, ktoré nás v zime navštevuje len krátko. Na výber tak zostávajú výživové doplnky. Vyberte si kapsule s postupným uvoľňovaním pre konzistentnú hladinu vitamínu D.

Vitamín A

Nenahraditeľný pre zdravú pokožku a sliznice.Najvýznamnejším rastlinným zdrojom vitamínu A je čerstvé ovocie a zelenina ako napríklad mrkva, brokolica, melón, marhule a špenát. Okrem potravín ho môžete získavať aj prostredníctvom kvalitných doplnkov.

Probiotiká a Symbiotiká

Zdravá črevná mikroflóra je kľúčom k dobrej imunitnej odpovedi. Vybete si kvalitné probiotiká alebo symbiotiká, ktoré môžu byť vašimi spojencami. Prírodnými zdrojmi sú najmä mliečne výrobky - kefír, acidofilné mlieko a jogurt, ale aj kyslá kapusta.

Zinok

Kľúčový pre podporu imunitného systému a hojenie tkanív. Zinok okrem doplnkov nájdete v potravinách, ako sú orechy, hovädzina a fazuľa.

Omega 3

Podporuje zdravie srdca a mozgu. Skvelým zdrojom Omega 3 prospešných mastných kyselín sú rybí olej alebo doplnky z rýb

Echinacea

Rastlinný pomocník v boji proti nachladnutiu a chrípke. Zvážte pridanie Echinacey do svojej zimnej výbavy.

Pamätajte, že doplnky by nemali nahrádzať pestrú stravu, ale dopĺňať ju. Pred začatím užívania konzultujte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste sa uistili, že sú pre vás vhodné a bezpečné. Zima môže byť magickým obdobím, plným príležitostí na starostlivosť o svoje zdravie a pohodu. Vyberte si tú správnu cestu k zimnému blahobytu!

Otočte svoj postoj ku zdraviu. Ostatné je už len doplnok.