Zdravotné riziká pre starých rodičov: Ako sa postarať o ich zdravie?

 

Nad starými rodičmi sa vznášajú isté zdravotné hrozby. Možno ste to doteraz nepovažovali za dôležité, ale zdravie vašich starých rodičov by malo byť na vašom zozname priorít. Prečítajte si, aké riziká môžu číhať na vašich drahých členov rodiny a ako sa s nimi vysporiadať.

Znepokojivý krvný tlak

Hypertenzia môže ticho a nenápadne postihnúť vašich starých rodičov. Vysoký krvný tlak môže zvýšiť riziko infarktu či mŕtvice. Odporúčame, aby starší členovia rodiny pravidelne merali svoj tlak a konzultovali ho s lekárom.

Problematika kostí a kĺbov

Osteoporóza a artritída sú časté ochorenia, ktoré môžu postihnúť staršie osoby. Starajte sa o zabezpečenie dostatočného príjmu vápnika a vitamínu D, aby sa predišlo osteoporóze. Podpora v podobe cvičenia môže pomôcť pri ochoreniach kĺbov.

Demencia a Alzheimerova choroba

Tieto neurodegeneratívne ochorenia postihujú stále viac starších ľudí. Príznaky môžu byť závratné a náročné na zvládnutie. Dôležité je starostlivo sledovať zmenu v mentálnom stave vašich rodičov a konzultovať ju s odborníkom.

Depresia a izolácia

Starí ľudia sú často náchylní k depresii a pocitu izolácie. Strata blízkych, obmedzená pohyblivosť a zdravotné problémy môžu viesť k tomu, že sa budú cítiť osamotení. Dôležité je im venovať dostatočnú pozornosť, poskytovať emocionálnu podporu a umožniť im aktívny sociálny život.

Srdcové ochorenia

S vekom rastie riziko srdcových chorôb. Môže ísť o ischemickú chorobu srdca alebo iné srdcové problémy. Zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita môžu pomôcť zmierniť toto riziko.

Infekcie a oslabený imunitný systém

Starší ľudia majú často oslabený imunitný systém, čo ich robí náchylnými k infekciám. Dôkladná hygiena a očkovanie sú kľúčové na ochranu pred infekciami.

Ochorenia dýchacích ciest

Starší ľudia sú náchylnejší k ochoreniam dýchacích ciest, ako je napríklad chronická obštrukčná pľúcna choroba (CHOCHP). Preto je dôležité vyvarovať sa fajčeniu a minimalizovať kontakt so škodlivými látkami.

Je na vás, aby ste boli pozorní a starostliví voči zdraviu vašich starých rodičov. Aktívna starostlivosť a prevencia môžu znamenať obrovský rozdiel v kvalite ich života. Zabezpečte im pravidelné lekárske prehliadky, podporujte zdravý životný štýl a buďte im oporou v ich zlatých rokoch. Spoločnými silami môžeme tieto zdravotné riziká prekonať a zabezpečiť, aby naši starí rodičia žili šťastne a zdravo.

Chcete sa dozvedieť ako môžu seniori zlepšiť svoj zdravotný stav, aby predišli zdravotným rizikám, ktoré sú spojené so starobou? 

Prečítajte si nasledujúci článok: 8 jednoduchých krokov k zdraviu a pohodliu starých rodičov.

obrázky v blogu 8_krokov_T