Vegetariánstvo: Prehľad výhod a nevýhod tejto životnej voľby

 

Na Svetový deň vegetariánov, ktorý si pripomíname každý 1. október, sme sa rozhodli podeliť s vami o tému, ktorá nás už dlhšie fascinuje - vegetariánstvo. V tejto časti vám predstavíme túto životnú voľbu, jej rôzne formy a vysvetlíme vám niektoré PRE a PROTI, ktoré s ňou súvisia. 

Čo je vegetariánstvo a kto je vegetarián?

Vegetariánstvo je životný štýl, ktorý sa vyznačuje vylúčením mäsa zo stravy. Ľudia sa rozhodujú stať sa vegetariánmi z rôznych dôvodov, vrátane etických ohľadov, ochrany zvierat, zdravotných dôvodov alebo obáv o životné prostredie. Existuje niekoľko foriem vegetariánstva, ktoré si predstavíme nižšie.

Je vegetariánska strava zdravá?

Štúdie naznačujú, že vegetariánska strava môže byť zdravá a prinášať niekoľko potenciálnych výhod pre zdravie. Vegetariáni majú tendenciu mať nižšie riziko obezity, srdcových chorôb a určitých druhov rakoviny. Táto strava je tiež bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu. 

Aké výhody má vegetariánska strava?

  • Znížené riziko chorôb: Vegetariánska strava môže znížiť riziko srdcových chorôb, hypertenzie a určitých typov rakoviny.
  • Zlepšená kontrola hmotnosti: Vegetariáni majú tendenciu mať nižší index telesnej hmotnosti a menej problémov s nadváhou.
  • Lepšia trávenie: Strava bohatá na vlákninu zlepšuje trávenie a pomáha predchádzať zažívacím problémom.
  • Lepšie hodnoty cholesterolu: Vegetariáni majú často nižšie hladiny LDL cholesterolu, ktorý je spojený so srdcovými chorobami. 

Aké nevýhody má vegetariánska strava?

  • Riziko nedostatku niektorých živín: Vegetariáni by mali byť obozretní, aby nevykazovali nedostatok B12 vitamínu, železa a vápnika, ktoré sa často nachádzajú v mäsových výrobkoch.
  • Náročnejšia plánovanie stravy: Vegetariáni musia venovať viac pozornosti plánovaniu svojej stravy, aby si zaistili dostatočný prísun všetkých potrebných živín. 

Iné formy vegetariánstva

Existuje niekoľko foriem vegetariánstva, ktoré sa líšia v tom, aké potraviny sú dovolené:

  • Vegánstvo – konzumuje sa len rastlinná strava, žiadne živočíšne produkty.
  • Lakto-vegetariánstvo - rastlinná strava sa dopĺňa mliečnymi výrobkami.
  • Lakto-ovo-vegetariánstvo - rastlinná strava sa dopĺňa mliečnymi výrobkami a vajíčkami.
  • Ovo-vegetariánstvo - rastlinná strava sa dopĺňa iba vajcami.
  • Semi-vegetariánstvo - rastlinná strava sa dopĺňa mliečnymi výrobkami, vajcami, rybami a bielym hydinovým mäsom.
  • Pesco-vegatariánstvo - rastlinná strava sa dopĺňa mliečnymi výrobkami, vajcami, rybami a plodmi mora (žiadne iné mäso).
  • Pulo-vegetariánstvo – rastlinná strava sa dopĺňa hydinovým mäsom.
  • Fruktariánstvo – konzumujú sa iba dary prírody, čiže surové alebo sušené ovocie, oriešky, semená, olivový olej a niektoré druhy zeleniny.
  • Vitariánstvo (raw stravovanie) - konzumuje sa iba surová živá strava (raw food), ktorá je tepelne neupravená alebo tepelne upravená max. do 42°C.
  • „Pudingové“ vegetariánstvo – konzumujú sa hlavne výrobky z bielej múky, priemyselne spracované instantné výrobky, mnoho jednoduchých cukrov, málo rastlinnej stravy a žiadne mäso. 

obrázky v clanku vegetarian2

Je vegetariánstvo zdravšie ako bežná strava?

Hodnotenie zdravia závisí od konkrétnej stravy a životného štýlu jednotlivca. Dôležité je, aby vegetariáni starostlivo plánovali svoju stravu a zabezpečili si dostatok živín. Bežná strava môže byť tiež zdravá, ak je správne vyvážená. 

Pre koho je vegetariánstvo vhodné a pre koho nie?

Vegetariánstvo je vhodné pre tých, ktorí si ho aktívne vyberú a sú ochotní venovať pozornosť plánovaniu stravy. Nie je to však pre každého, a niektorí jednotlivci môžu mať osobné dôvody na konzumáciu mäsa. Pred zmenou stravy je vždy dôležité konzultovať so svojím lekárom alebo výživovým poradcom. 

Pri akých chorobách je vhodné byť vegetariánom?

Vegetariánska strava môže byť výhodná pri riadení rôznych chorôb, vrátane srdcových chorôb, hypertenzie, diabetu a ochorení spojených s nadváhou. Tiež môže prispieť k zníženiu environmentálneho vplyvu. 

Aké výživové doplnky sú vhodné pre vegetariánov?

Pre zabezpečenie dostatočného príjmu dôležitých živín by vegetariáni mali zvažovať nasledujúce doplnky: 

Vitamín B12

Vitamín B12 je jedným z najdôležitejších doplnkov pre vegetariánov. Tento vitamín sa prirodzene vyskytuje v živočíšnych produktoch, a preto môžu vegetariáni a vegáni mať tendenciu k nedostatku B12. Tento vitamín je dôležitý pre zdravú funkciu nervového systému a tvorbu krviniek. Doplnky B12 sú ľahko dostupné a môžu byť výborným spôsobom, ako zabezpečiť správny prísun tohto vitamínu. 

Vitamín D

Vitamín D je kľúčový pre silné kosti a imunitný systém. Jeho prírodným zdrojom je slnečné svetlo, ale nie vždy je možné získať dostatočné množstvo slnečného žiarenia. Preto by vegetariáni mali venovať pozornosť svojmu príjmu vitamínu D a v prípade potreby uvažovať o doplnkoch. 

Železo

Železo je esenciálny minerál, ktorý pomáha pri tvorbe hemoglobínu a prenosu kyslíka v tele. Hoci nie je tak ťažké získať železo z rastlinných potravín, ako sú špenát alebo fazuľa, niektorí vegetariáni môžu mať stále problémy s jeho absorpciou. Preto môže byť doplnok železa užitočný pre tých, ktorí majú podozrenie na nedostatok. 

Vápnik

Vápnik je dôležitý pre silné kosti a zuby. Hoci mnoho ľudí si ho spojuje s mliečnymi výrobkami, vegetariáni môžu získať vápnik aj z iných zdrojov, ako sú brokolica alebo mandle. Avšak, ak nie je príjem vápnika dostatočný, môžu byť doplnky vápnika užitočné na udržanie zdravých kostí. 

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie srdca a mozgu. Ryby sú tradičným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ale pre vegetariánov môže byť ťažšie ich získať. Doplnky omega-3 mastných kyselín vyrobené z rias alebo chia semien sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí si želajú podporiť svoje zdravie týmito dôležitými tukmi. 

 obrázky v blogu vegetarian3

Vegetariánstvo je rozmanitý životný štýl s potenciálnymi výhodami pre zdravie a životné prostredie. Je však dôležité starostlivo plánovať stravu a zvážiť výživové doplnky, aby sa predišlo nedostatkom živín. Pred zmenou stravy je vždy vhodné konzultovať so špecialistom na výživu alebo lekárom, aby sa zabezpečila správna a vyvážená strava.

Otočte svoj postoj ku zdraviu. Ostatné je už len doplnok.