5 tipov ako získať silné kosti pri osteoporóze

 

Viete, že prevencia a zlepšenie zdravotného stavu pri osteoporóze môžu byť ľahšie, ako si myslíte? Iba niekoľko jednoduchých zmien v životnom štýle môže urobiť obrovský rozdiel v zachovaní silných a zdravých kostí. Tu je pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zvýšiť svoje šance na boj proti osteoporóze.

1. Vyhľadajte lekársku pomoc

Prvý krok k zlepšeniu stavu kostí je konzultácia s odborníkom. Máte na výber z lekárov, ktorí vám môžu pomôcť stanoviť presnú diagnózu a navrhnúť individuálny liečebný plán. Spolu môžete diskutovať o liekoch, strave a cvičení, ktoré vám pomôžu zvýšiť hustotu kostí. Lieky na liečbu osteoporózy sú k dispozícii a môžu byť účinnou súčasťou vašej liečby.

2. Správna výživa

Čo jete má obrovský vplyv na vaše kosti. Zamerajte sa na potraviny bohaté na vápnik, ako sú mliečne výrobky, brokolica, mandle a losos. Vitamín D je tiež dôležitý, pretože pomáha pri absorpcii vápnika. Získate ho z potravín, ako je rybí tuk, mlieko alebo výživové doplnky s vitamínom D.

3. Pravidelná fyzická aktivita

Cvičenie nie je len pre mladých. Aj pre ľudí s osteoporózou existujú vhodné formy cvičenia, ktoré pomáhajú posilňovať kosti. Zahrňte do svojej rutiny cvičebné aktivity, ktoré zaťažujú kosti, ako je chôdza, beh, či ľahké cvičenie s činkami. Vaše kosti budú vďačné za pohyb.

4. Vyhnite sa rizikovým faktorom

Nikdy nie je neskoro prestať s fajčením a obmedziť konzumáciu alkoholu. Tieto návyky môžu oslabiť kosti a zvýšiť riziko zlomenín. Rovnako dôležité je aj vyhnúť sa pádom, takže vytvorte si doma bezpečné prostredie a noste vhodnú obuv.

5. Kontrola hmotnosti

Nadmerná hmotnosť môže zvýšiť riziko zlomenín, pretože váš organizmus musí znášať viac tlaku. Udržiavajte zdravú váhu tým, že budete pravidelne cvičiť a stravovať sa vyvážene.

Zlepšenie stavu kostí pri osteoporóze si vyžaduje zodpovedný prístup k vášmu zdraviu a disciplínu. Sústreďte sa na tieto tipy a postarajte sa o svoje kosti, pretože s nimi môžete žiť plnohodnotný a aktívny život, nech už máte akýkoľvek vek. Vaše kosti sú pevným základom vášho zdravia – zachovajte ich silné a zdravé!

Chcete sa dozvedieť aké výživové doplnky vám pomôžu zlepšiť svoje kosti?

Prečítajte si nasledujúci článok: Silné kosti: Výživové doplnky pri osteoporóze.

BLOG obrázky v blogu - VD silne kosti_2