Nekvalitné nechty: 5 Dôvodov, prečo sa nám lámu a praskajú!

 

Dnes sa pozrieme na jeden z bežných problémov, ktorý trápi mnohých z nás - nekvalitné nechty. Ak sa vám stáva, že vaše nechty praskajú a lámu sa, veľmi dobre viete aké je to frustrujúce a ako to kazí váš vzhľad. Preto sme sa rozhodli priblížiť vám päť hlavných dôvodov, ktoré môžu byť príčinou tohto nežiadúceho javu. 

1. Nedostatok hydratácie

Zdá sa to jednoduché, ale nedostatočná hydratácia môže mať veľký vplyv na zdravie našich nechtov. Keď sú naše ruky a nechty dehydrované, stávajú sa krehkými a náchylnými k lámavosti. Odporúča sa pravidelne používať hydratačný krém na ruky a nechty, aby sme udržali optimálnu úroveň vlhkosti. 

2. Nedostatok nutričných látok

Naše nechty potrebujú správnu dávku živín na to, aby boli silné a zdravé. Práve nedostatok dôležitých živín, ako sú bielkoviny, biotín, vápnik a železo, spôsobuje, že nechty sú krehkejšie a náchylnejšie k lámaniu. Stravujte sa vyvážene a v prípade potreby užívajte doplnky stravy na podporu zdravia nechtov. 

3. Používanie agresívnych chemikálií

Pravidelné používanie čistiacich prostriedkov, dezinfekčných gélov a lakov na nechty môže oslabiť ich štruktúru a spôsobiť, že sa stanú krehkými. Ak sú vaše nechty vystavené týmto agresívnym chemikáliám príliš často, môže to mať negatívny vplyv na ich kvalitu. Odporúča sa používať jemné čistiace prostriedky a obmedziť pravidelné používanie lakov na nechty. 

4. Mechanické poškodenie

Často podceňujeme, ako často a prudko vystavujeme naše nechty mechanickému zaťaženiu. Ak často používame nechty na otváranie plechoviek, škrabanie povrchov alebo iné podobné aktivity, môžeme poškodzovať nechtovú platničku. To môže viesť k lámavosti a praskaniu nechtov. Ak máte podobné návyky, urobte si ich vedomé a snažte sa ich zmeniť. 

5. Nadmerné používanie nechtov

Ak ste fanúšikmi umelých nechtov alebo často chodíte na manikúru, môže to byť ďalší dôvod, prečo sa vám lámu nechty. Časté používanie lepidla, gélu a akrylov môže oslabiť prirodzenú štruktúru nechtov a spôsobiť ich lámavosť. Ak je to možné, obmedzte frekvenciu používania umelých nechtov a dajte prednosť prírodnému ošetreniu nechtov.

Nezabudnite, že každý človek je iný a aj príčina lámania nechtov sa môže líšiť. Ak sa s týmto problémom neviete vyrovnať, neváhajte sa poradiť s odborníkom, ako je dermatológ alebo ošetrujúci lekár.

Pamätajte, že starostlivosť o nechty nie je len o estetike, ale aj o zdraví. Ak budeme venovať svojim nechtom primeranú pozornosť a starostlivosť, odmenia sa nám svojou krásou a pevnosťou.

Dúfame, že vám tento článok poskytol užitočné informácie a že sa vám vďaka nemu podarí dosiahnuť krásne a zdravé nechty.

Ak vás zaujíma ako otočiť nepriaznivý stav vašich nechtov a docieliť krásne a zdravé nechty, prečítajte si nasledujúci článok, kde zistíte aké doplnky výživy Vám pomôžu: Nutričné látky pre žiarivé a zdravé nechty

nechty nutričné látky link