Jeseň a zdravie: Aké negatíva prináša jeseň?

 

Leto sa končí a jesenná rovnodennosť je tu, aby nám pripomenula, že dni sa skracujú a noci predlžujú. Je to obdobie roka, ktoré má očarujúcu krásu, no tiež môže mať významný vplyv na naše fyzické a emocionálne zdravie. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, aký vplyv môže mať jesenné počasie na vás a váš život.

Krátke dni a nedostatok slnečného svetla

V jesenných mesiacoch sa dni postupne skracujú, čo môže mať vplyv na vašu náladu a energiu. Nedostatok slnečného svetla môže spôsobiť sezónnu depresiu, ktorá sa často označuje ako "jesenné blues". Tento stav sa prejavuje únavou, smútkom a nízkym sebavedomím.

Zvýšená náchylnosť k chorobám

Jeseň je obdobím, kedy sa začínajú šíriť rôzne vírusy a infekcie. Chladné a vlhké počasie môže oslabiť váš imunitný systém, čo vás robí náchylnejšími na prechladnutie, chrípku a iné choroby. Preto si treba dávať pozor na svoje zdravie a dodržiavať hygienické návyky.

Zmeny v stravovaní

S príchodom jesene sa mení aj dostupnosť čerstvého ovocia a zeleniny. Ľudia majú tendenciu konzumovať viac ťažších a kalorickejších jedál, čo môže viesť k zvýšeniu hmotnosti a problémom s trávením. Je dôležité dbať na vyváženú stravu a sledovať svoju váhu.

Menej pohybu

Chladné počasie a skracujúce sa dni môžu ľudí odradiť od vonkajších aktivít. To môže viesť k nedostatku pohybu a zvýšenému sedavému správaniu až k leňošeniu, čo negatívne vplýva na fyzické a duševné zdravie.

Stres a úzkosť

Návrat do školy alebo práce po letných prázdninách, príprava na blížiace sa vianočné sviatky a iné povinnosti môžu spôsobiť zvýšený stres a úzkosť. Jeseň môže byť pre niektorých ľudí náročným obdobím, a preto je dôležité venovať pozornosť svojmu duševnému zdraviu.

Buďte ostražití voči nástrahám jesene a starajte sa o svoje zdravie aj v tomto období. Nezabudnite sa venovať sebe, sledovať svoju stravu, udržujte aktívny životný štýl a v kľude riešte aj stresové situácie. Vyvarujte sa nadmernému odkladaniu vonkajších aktivít a snažte sa využiť jeseň aj napriek jej potenciálnym negatívnym vplyvom. Vaše zdravie je na prvom mieste, a vy ste tí, ktorí môžu robiť rozumné rozhodnutia pre jeho zachovanie

Chcete sa dozvedieť ako môžete bojovať proti negatívnym vplyvom jesene?

Prečítajte si nasledujúci článok: Ako otočiť svoj pohľad na zdravie? Využite jesennú rovnodennosť.

Využite jesennú rovnodennosť FB link