Cukrovka: Príčiny vzniku a základné informácie

 

Diabetes mellitus, často nazývaný cukrovka, je komplexné ochorenie charakterizované dlhodobým zvýšením hladiny glukózy v krvi. Toto zvýšenie je spojené s poruchou látkovej premeny cukrov, tukov a bielkovín, a je dôsledkom poruchy vylučovania inzulínu, jeho účinku, alebo oboch. V tomto článku sa pozrieme na základné informácie o cukrovke, jej delenie a príčiny vzniku.

 

Základné Informácie o cukrovke

Ľudské telo potrebuje energiu na správne fungovanie, a táto energia sa získava z potravy, konkrétne z troch základných živín: cukrov, tukov a bielkovín. Cukry, ako múka, zemiaky, ryža, ovocie a jednoduché cukry, slúžia ako dôležitý zdroj energie. Glukóza, základný zdroj energie v ľudskom tele, sa vytvára rozkladom zložených cukrov, a následne sa prenáša krvnými cievami do buniek, kde sa vytvára energia.

Normálna hladina cukru v krvi (glykémia) by mala byť do 5,5 mmol/l a po jedle menej ako 7,8 mmol/l. Inzulín, hormón produkovaný pankreasom, je kľúčový pre využitie cukru z krvi v svaloch, pečeni a tukovom tkanive.

 

Inzulín a jeho úloha

Inzulín je hormón, ktorý pomáha bunkám využiť cukor z krvi. Nedostatok inzulínu alebo jeho nedostatočná účinnosť vedie k poruche využitia cukru v bunkách. V tejto situácii bunky začnú používať tuky ako zdroj energie, čo vedie k tvorbe silných kyselín a okysľovaniu vnútorného prostredia organizmu.

Viaceré hormóny, ako glukagón, adrenalín, noradrenalín a kortizol, môžu pôsobiť proti inzulínu. Glukagón napomáha uvoľňovaniu glukózy z pečeňových zásob, zatiaľ čo adrenalín a noradrenalín zvyšujú hladinu cukru v krvi v stresových situáciách.

 

Faktory ovplyvňujúce glukózu v krvi

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť hladinu glukózy v krvi, vrátane životného štýlu, telesnej aktivity, stravy a stresu.

 

Príznaky cukrovky

Príznaky cukrovky môžu zahŕňať časté močenie, suchosť v ústach, slabosť, nevýkonnosť, chudnutie, svrbenie v genitálnej oblasti, infekcie močovo-pohlavnej oblasti a zhoršený zrak. V extrémnych prípadoch môže dôjsť k život ohrozujúcemu stavu a kóme.

 

Typy cukrovky a ich delenie

Cukrovka sa delí hlavne na dva typy: 1. typ a 2. typ.

Cukrovka 1. typu vzniká v dôsledku zániku B-buniek produkujúcich inzulín, často po prekonanej infekcii.

Cukrovka 2. typu je spojená s inzulínovou rezistenciou a nedostatočným účinkom inzulínu.

Existujú aj iné typy cukrovky, vrátane diabetes mellitus vznikajúceho počas ťarchavosti (gestačná cukrovka) a LADA diabetes, ktorý charakterizuje postupný zánik B-buniek.

 

Príčiny vzniku cukrovky 2. typu

Cukrovka 2. typu je najčastejšie spojená s inzulínovou rezistenciou, poruchou funkcie B-buniek a zníženým pôsobením hormónov produkovaných v čreve a žalúdku. Obe tieto poruchy spôsobujú postupné zhoršovanie využitia inzulínu a vyčerpanie B-buniek.

 

Liečba a prevencia cukrovky

Liečba cukrovky spočíva v racionalizácii životného štýlu, vrátane diéty, úpravy hmotnosti a pravidelnej telesnej aktivity. Aj keď neexistuje liek, ktorý by dokázal obnoviť funkciu B-buniek, aktívny prístup pacienta k liečbe môže výrazne spomaliť priebeh ochorenia.

V súčasnosti je dôležitá aj prevencia cukrovky, ktorá zahŕňa udržiavanie zdravého životného štýlu, pravidelnú fyzickú aktivitu a vyváženú stravu.

 

Záver

Cukrovka je komplexné ochorenie s rôznymi typmi a príčinami vzniku. Porozumenie jeho základným informáciám, príznakom a liečbe je kľúčové pre účinný prístup k tejto závažnej zdravotnej výzve.

 

Chcete sa dozvedieť ako zlepšiť zdravotný stav pri cukrovke? 

Prečítajte si nasledujúci článok: 5 kľúčových krokov na zlepšenie stavu pri cukrovke

3_2_1920x1441